Червона капуста по-личаківськи

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

00037070

Усі знають про таку прекрасну городину як капуста. Є різні види цього продукту: білоголова, пекінська, брюссельська, кольрабі, цвітна… Дуже багато у нас на Галичині готують з капусти страв, чого вартий хоча б український борщ… А крижавки, а квашена капуста, а капуста засипана… Майже кожна галицька родина квасить капусту на зиму. Кажуть, у стародавньому Львові найкраще квасили капусту на Личакові.

Але зараз вам хочу запропонувати рецепт з червоноголової капусти (лат. Bras- sica oleracea var. capitata f. rubra), хоча якщо добре придивитись – то це фіолетова капуста, або ж синя.

Червоноголова капуста – це та сама білоголова капуста, просто у її листках є такий природний барвник, як антоціан, що і «фарбує» капусту у фіолетовий колір. Капуста дуже добре зберігається упродовж зими і майже не втрачає усіх мікроелементів і вітамінів. У ній більша кількість вітаміну С та інших корисних речовин ніж в білоголової капусти. Просто ми рідко її споживаємо, бо вона тверда як камінь і фарбує руки і кухонне приладдя, і щось готувати з неї важко.

Отже, головку червоноголової капусти помити і натонко пошинкувати: довгі пасма розріжте на 2-3 частини. 2-3 зелених яблука (бажано кислуваті) очищаємо від шкірки і насіння. Нарізаємо досить великими кубиками, тобто з краєм десь 1 см.

В гусятниці розпускаємо 30-50 грамів масла і висипаємо капусту з яблуками, додаючи: 3 столові ложки цукру, 4-5 ложок яблучного оцту, чорного меленого перцю за смаком і 3-4 бутони гвоздики (але тільки кульки – роздавлюємо пальцями і кидаємо до гурту, ніжки нам не потрібні). Додаємо склянку води, все добре замішуємо і ставимо в духовку. Готував я в старій радянській духовці і температури визначити не міг. Час од часу мішаємо, щоб протушкувалася добре, і готуємо до того часу, поки не стане м’якою. В мене то зайняло майже 2 години. Капуста добре і на гарнір, і можна їсти просто як самостійну страву. Ще хочу спробувати зготувати з червоним винним оцтом.

Не бійтеся експериментів на кухні, як каже моя сусідка: “Не один пляцок був в помийному відрі перш ніж щось вийшло гідне”.

Олег Юзич
Категорії: Блоги, Олег Юзич