Діяспорянський морквяний торт

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

DSC_3107

У нашій доктрині ми говоримо про унікальну історію та багатонаціональність Галичини, яка відобразилася на всіх явищах нашої гастрономічної культури. Так от, страви, які прийшли до нас з переписів галицької діяспори, на мою думку, сміливо можемо записувати до лав галицьких страв. Хочу поділитися з вами переписом свого сімейного пляцка, котрий передала моїй мамі хресна з Канади ще років 20 тому. Маленькою я зовсім не любила моркви. Ні в якому вигляді. Але ж мамі потрібно було якось постачати мій юний організм вітамінами. І ось моя хресна порадила їй спекти морквяний пляцок за її рецептом, тоді дуже популярним в Канаді, і не казати мені з чого він зроблений. І я до кінця не вірила, що пляцок цей дійсьно був зроблений з моркви, поки не побачила на власні очі, як його готують!
А готувати його, між іншим, можна двома шляхами:
– Пісний пляцок, який буде смачним і корисним джерелом вітамінів навіть у час посту.
– Власне морквяний тортик з смачненьким ніжним кремом.

Тісто для обидвох варіантів готується ідентично, відмінність полягає лише у приготуванні (або не приготуванні) крему, а також, відповідно, у тому, чи печемо 1 корж, чи 2.

Отож для тіста нам знадобиться:

  • 3-4 великі злегка недоварені, почищені і потерті на грубій терці морквини
  • 2 склянки цукру
  • 1, 5 склянки олії
  • 4 великих яйця
  • 1 склянка подріблених грецьких горіхів
  • 3 склянки борошна
  • 2 ч. л. порошку до печива
  • 2 ч. л. соди
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ч. л. кориці
  • Неповна чайна ложка меленого мускатного горіха

Для крему:

  • 3-4 склянки цукрової пудри
  • 450 г сирної маси
  • 110 г розм’якшеного вершкового масла
  • 4 ч. л. ванільного цукру
  • Цедра з половини апельсину

Духовку розігріваємо до 160 градусів. В той час міксером збиваємо олію з цукром, по одному додаємо яйця, продовжуючи збивати. Додаємо до маси борошно, порошок до печива, сіль, соду та корицю. Добре перемішуємо, у кінці додаємо моркву і горіхи і ще раз добре все вимішуємо. Тепер, в залежності від того, чи робимо торт чи пляцок, розділяємо тісто на дві частини і випікаємо 2 коржі для торта. Якщо ж печемо пісний пляцок, усю масу виливаємо на попередньо змазану олією і присипану борошном форму для випікання. Випікаємо близько 45 хвилин і відразу витягуємо з форми й даємо охолонути. Готовність можна перевірити сірничком або зубочисткою (вона повинна виходити з тіста сухою і без шматочків сирого тіста). У випадку пісного пляцка: присипаємо готовий пляцок зверху цукровою пудрою, і можна їсти (смачного!). Якщо ж печемо тортик, то коржі мають повністю вистигнути, за той час готуємо крем, змішуючи усі складники та вимішуючи суміш до однорідної маси. Ставимо крем на трошки у холодильник, щоб загус. Перемазуємо кремом коржі, боки і верх торта. Зверху прикрашаємо горішками і стамимо на кілька годин до холодильника.

Смачного!

Юлія Мацех
Категорії: Блоги, Юлія Мацех