Галицька вітамінна бомба

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

1044203_678267918866055_1490777657_n 2

 Дістали ті уже сезонні захворювання… що не осінь – то все якісь нежиті, катари, ГРЗ… Ось днями приїхали друзі з мандрівки Іраном. Усі, хто завітав до них у гості, а нас було п’ятеро, мали ті чи інші прояви застуди, хтось постійно тримав хустинку в руках (щоб бути напоготові, коли з носа потече), хтось говорив ніби з прищепкою на носі (пригадались переклади відеофільмів 90-х). А господарі хоч би що, цвітуть і пахнуть. Питаю, чи акліматизацію уже пройшли, на що відповіли, що у них ніякої акліматизації не відбувається ніколи, бо харчуються вони вітамінізованою їжею. Особливо в Ірані їм сподобалось те, що для закислення їжі використовують лимони та гранати або похідні від них (сік, цедру або м’якоть).

Так само і в галицькій кухні є страви, які сміливо можна назвати «вітамінними бомбамии», адже запобігають застуді і решті сезонних хвороб, «розганяють» і лікують органи травлення.

Багатьом відомо, що грейпфрут сприяє виділенню шлункового соку і допомагає «оклигати» нашому шлунку після хороших застіль. Але мало хто знає, що наш галицький хрін – прекрасний жовчогінний засіб, та й кров очищує… Презентую вам галицький вітамінний соус з прекрасними лікувальними властивостями…

Отже, 3-4 жовтки зварених на круто яєць розминаємо ложкою у мисці, щоб не було грудочок, вичавлюємо сік із 3 лимонів і доливаємо до перетертих жовтків, і добре розмішуємо (за густиною має бути як рідкувата сметана), шаткуємо дрібно добрий жмут зеленої цибулі і трохи зеленої петрушки (я дав столову ложку з верхом), чайну ложку з верхом натертою на терці ріпчастої цибулі та столову ложка натертого хрону. Все це приправляємо ¼ літра негустої сметани (можна навіть з супермаркету). За смаком солимо і трохи підцукровуємо пудрою (у мене пішла до цієї страви майже столова ложка, але в кожного свій смак). В самому кінці на грубій терці я потер 3 білки, які залишились із яєць. І в холодильник на 3-4 години. Готово! За густиною маю бути як масна домашня сметана, ледь-ледь розпливатись на тарілці!

Зверніть увагу: нічого варити, парити, смажити не потрібно! А вітамінний і лікувальний  «коктейль» на славу, і не бійтеся, що після вживання такого соусу від вас буде пахнути. У жодному разі! Лимони і хрін роблять свою справу, запах цибулі буде ледь-ледь відчутний, а здоров’я поправиться.

Олег Юзич
Категорії: Блоги, Олег Юзич