Грибні котлети з картопляним сосом

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

1044203_678267918866055_1490777657_n 2

У мене в одній з соціальних мереж під назвою «мордокнижка» є шановний друг Petro Nek, так він описав, як він зробив прості домашні котлети,просто купив у супермаркеті фарш, зліпив і посмажив…

Навело мене це на думку, що я щось з тими сезонними продуктами давно не їв такої давньої галицької страви, як котлети…але це ще так собі – котлети з м’яса, правда і млинки до м’яса з’явились зовсім недавно десь в 19 столітті, кажуть що його винайшли німці, а до того все людство користувалось ножами…На Привокзальному базарі я бачив велику кількість лісових грибів. А лісові гриби це – одиніз перших продуктів,які використовували наші предки, щоб урізноманітнити свою кухню. Згадайте, який аромат дають білі гриби в будь-якій страві, це зовсім інший аромат і смак. Просто потрібно змолоти на кавомолці декілька сушених грибів і додати за декілька хвилин до готовності і все. А росіл з кугута! Додайте на баняк тільки 2 гриба і це зовсім інший росіл. А печериці, не ті що продають маленькими, що тільки з субстрату вилізли, а такі, які вирощував мій тато, великі, шапка повністю розкривалась і важили до 100 грам… Поїхав в гості і затримався на 2 дні, гриби виросли великі і пахли на усю квартиру…

Але повернуся до наших котлет. В одній хорошій книжці надибав рецепт грибних котлет і картопляного соусу до них, книжка «Старопольська кухня». Рецепт простий легкий і дуже смачний.

Отже,грибні котлети можна готувати і з сухих, і зі свіжих грибів. Сушені гриби заливаємоокропом і даємо постояти з годину, зливаємо ту воду що вже вистигла промиваємо гриби і ще раз додаємо води і варимо до готовності (кажуть старі люди,що сушені гриби краще заливати холодним молоком на ніч – смак буде набагато кращим, але от я різниці не відчув).Сушені гриби з супермаркету можуть варитись до 4-5 годин. Напевно, метод сушіння у них якийсь кращий.

Свіжі гриби гарно чистимо і промиваємо, щоб не було голочок з ялиночок і листочків з дубочків, води не жалійте. Варити цілими, тобто різати тільки тоді, коли не поміщаються до каструлі, я думаю, що у вас такого не буде.

Коли гриби зварилися, даєте добре їм стекти і мелете на млинку до м’яса (м’ясорубці) на дрібний фарш. З мого досвіду вже знаю, що до фаршу зі свіжих грибів потрібно буде додавати ложку манки десь на 0,5-0,7 кг фаршу. На маленькі кубики ріжемо і на пательні спасеруємо на маслі одну цибулину.Не підсмажуємо, а спасеруємо,має бути м’якенька і золотистого кольору.Ддаємо одне яйце, солимо, перчимо і добре все перемішуємо, у вас повинні формуватись і триматись купи котлети. Мачаємо в збовтаному яйці і обкатуємо в сухарях наші котлети, підсмажуємона пательні. Це не котлети з м’яса, грибні котлети смажаться швидше.

Картопляний соус до грибних котлет потрібно готувати разом з котлетами. Хоча кажуть що картопляний соус подавали не тільки до грибних котлет, але й до печеної домашньої ковбаси…

Отже,головне, що вам потрібно – півлітри хорошого домашнього розсолу з будь-якого м’яса, я використовував телятину.Отже, в сотейнику розпускаємо 50 грам масла і підсмажуємо 40 грамів борошна (в мене то було столова ложка з верхом), постійно помішуючи.Триває то все 2-3 хвилини на маленькому вогні, далі додаємо на тонко порізано одну маленьку цибулину, як відчуєте, що цибуля зм’якла і втратила колір, ПОСТУПОВО додаєте розсіл з м’яса, а ще маленький лавровий листок і 3-4 горошини духмяного перцю.Добре все перемішуєте, щоб не було грудочок, як додасте весь розсіл, обережно на дуже малому вогні готуєте соус (постійно помішувати щобне прилипало до дна – він має ледь булькати і загуснути).Коли побачите, що цибуля уже готова, тобто її майже не видно (десь за хвилин 10), виливаєте на сито і перетираєте цибулю і грудочки борошна (лавровий листок і перець викидаєте – вони своє діло зробили), і знов на вогонь. До цієї основи соусу чистите і ріжете кубиками зі стороною 0,5-1 см 3-4 картоплини середнього розміру і варите, постійно помішуючи. Коли відчуєте, що готова, вичавлюйте сік з половинки лимона і потроху додавайте до соусу, але контролюйте смак, має бути легкий аромат лимону і кислотність не дуже сильна! Солите, перчите, і всамому кінці готування додаєте дрібно порізаний кріп, десь так в мене йшло трохи більше столової ложки зверхом. Соус до котлет подавати гарячим!

На знимці гарно видно, що в мене вийшло? Але смаку жодна знимка ще непередала! Покуштуйте, страва проста хоча на перший погляд виглядає як з високої кухні! Ага, як робите грибний фарш,можете також використати перемелені на кавомолці білі гриби, багато не потрібно я кидав менше половини чайної ложки, зате запах білих грибів, лимону і кропу…. Я так описати не можу, краще покуштуйте!

Особливо хочу подякувати Олені Лепетюх за цю страву – це вона мене напоумила таке зробити!

 Олег Юзич
Категорії: Блоги, Олег Юзич