Клуб Галицької Кухні розповів про себе в Нідерландах

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

DSC_2238 2

Завжди добре поєднувати приємне з корисним, особливо коли корисне є водночас приємним. На початку вересня Клуб Галицької Кухні відвідав королівське місто Гаагу в Нідерландах. День виявився насиченим й сповненим подіями та зустрічами з цікавими людьми, котрі мають відношення до України.

Пані Наталя Буряник, що є членом правління та  основним активістом фундації “Matrix Orange” ( “Метрікс Орандж”) в Гаазі, охоче погодилась зустрітись: послухати про Галицьку кухню й розповісти, чим і як живуть українці в Нідерландах. Пані Наталя є українкою, що виросла в Канаді, а живе в Голандію. Її фундація “Matrix Orange” здійснює культурний обмін, виставки, семінари, конференції та інші культурні та мистецькі заходи в Нідерландах з метою вивчення та популяризації  різних аспектів світових культур.

За ранковим чаєм пані Наталя познайомила нас із засновником Нідерландської фундації «Тарас Шевченко»Джоном Стіненом (John Stienen). Джон розуміє і читає українською мовою, захоплюється українськими традиціями та історією. Його фундація спрямована на  популяризацію української культури в Нідерландах, саме тому йому цікаво було дізнатись про культуру Галичини як частини української культури, а також про гастрономічний феномен галицької кухні. Джон погодився, що не лише українці з Нідерландів, а й самі голандці завжди відкриті до  дегустування  нових страв й ознайомлення з новими культурами та традиціями, тому ми сподіваємось, що в майбутньому наші шляхи ще не раз перетнуться, і Джон разом з колегами завітає до нас на гастрономічний тур, а ми повернемось з презентацією своєї організації для усіх бажаючих.

Після короткої екскурсії королівською резиденцією пані Наталя завела нас в магазинчик українських товарів, щоправда, зовсім не з українською назвою “Царский магазин” . Власником цього магазину є Сергій Тохтаров із Запоріжжя. Серед асортименту в його магазині можна зустріти й пироги з грибами та купустою польського виробництва, і закрутки,  варення, печиво та цукерки, та ще багато іншого. Пан Сергій розповів про плани реорганізації та розширення магазину, а я, в свою чергу, запропонувала йому поповнити асортимент  товарами з галицького креденсу, котрі невдовзі зможемо смакувати в магазинчику, що розташується в новому “Купмелі” на Чорновола.

Сподіваємось на співпрацю!

І на завершення  пізнавального дня в Нідерландах, пані Наталя запросила мене до себе на яринову зупку. Дім, як і зупка в пані Наталі, по-душевному українські. Кухня – прикрашена різноманітними виробами з глини та дерева з українськими мотивами. Зупка – з перчинкою та спеціально приготованим до неї квасним сосом.  В гостинному домі української родини, за спільним столом, завжди народжуються нові ідеї для співпраці та розвитку, за що я дуже вдячна пані Наталі. Щиро сподіваюсь, що наша зустріч вже зовсім незабаром принесе плоди, і українці Голандії, як і самі голандці,  поспішать до Львова дегустувати страви галицької кухні!

Юлія Мацех
Категорії: Блоги, Юлія Мацех