Нові знання як лік від комплексу меншовартості

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

andruty 147рпа

Перекладаю з польської книгу «Косівська вегетаріанська кухня». Книга, не повірите, 1901 року. Видала її Ромуальда Тарнавська, дружина лікаря, власника санаторію в Косові, Аполінарія Тарнавського. Виявляється, уже в 80-их роках 19 століття до нас в Галичину багатії зі Східної Європи з’їжджалисялікуватися здоровою їжею, повітряними ваннами і модерними комплексами фізичнихвправ. Була ціла система оздоровлення їжею.

Далі – більше. У пошуках інформації про Тарнавських потрапив на сайт польських вегетаріанців. Так от, усі книжки про вегетаріанство польською мовою – аж до 1957 року – видавалися винятково у Львові. Перші україномовні книжки про вегетаріанство також видавалися у Львові. Та й не тільки про вегетаріанство: ощадне харчування, культура споживання їжі і напоїв – про все це і українці і поляки дізнавалися у першій половині 20 століття переважно з книг, виданих у Галичині.

А багато з нас і досі вважають, що галичани у 19 – на початку 20 століття були якимось забитим народцем на околиці імперії, які тільки й знали, що їсти картоплю зі смальцем та співати тужливих пісень. Брехня. Комплекс неповноцінності, який у наші голови вкладали з якихось політичних чи ідеологічних причин. Єдиний же проти цього лік – дізнаватися більше про історію свого регіону. І шануватися.

 Всеволод Поліщук