Що ви знаєте про холодник?

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

971370_1387755868113330_868327243_n 2

 Хто з вас знає направду, що то таке – холодники? Якщо пошукати інформацію про цю страву, то ви знайдете небагато: можна зустріти або загальну інформацію на кшталт “страва польської, литовської, української та російської кухні”, “холодна зупа, що готується влітку”, чи ще щось таке.

Досить багато рецептів холодників зустрічається у російській та польській кулінарній літературі; часто ця страва помилково сприймається як російська. Справді, там холодники досить таки поширені, і рецептів різноманітних холодників вдосталь. Що їх єднає, так це те, що основою є кефір, квас або ж сметана, і додають туди овочі, зокрема обов’язкові вареній буряк, огірок, зелена цибуля і кріп. Ці складники є незмінними незалежно від того, чи йде до холодника м’ясо, чи риба, чи ніц не йде окрім овочів.

Але що ж власне має холодник до Галичини? Так от, саме в Галичині холодники (або холодні юшки) користувалися свого часу неабиякою популярністю. Крім того, різноманітність рецептів дівує і тішить водночас. Є рецепт яблуківки і грушівки, малинівки, слив’янки, суницівки, ожинівки й лимонної холодної юшки, не кажучи вже про овочеві і інші.

Вочевидь, така кількість цікавих рецептів зумовлена особливостями галицької кухні, зокрема відчутним впливом європейської кулінарної традиції, що вона була адаптована і переосмислена місцевими кухарями залежно від національної приналежності останніх і використання власне галицьких (місцевих) продуктів. Всі рецепти цікаві, і , певно, смачні. Але зараз, коли ягід вже нема, певно, варто подати два рецепти холодників: яблуківка і грушівка, а також м’ясний холодник. Обидва вони є у книзі Ольги Франко “Практична кухня”.

Ось кілька рекомендацій щодо приготування холодників самої Ольги Франко:

“Холодні супи готують з фруктів та ярини, як зі свіжих, так і з сушених. Фрукти опускають в окріп на дуже короткий час, тоді протирають і заправляють густою сметаною. На чотири порції супу потрібно 1/4 л. сметани. До юшки з яблук, груш, та слив муки додати небагато, а до юшки з вишень і чорниць більше. Усі фруктові юшки можна подавати на стіл і гарячими, з грінками.”

Яблуківка і грушівка:

Яблука помити, порізати і зварити. Окремо зварити груші, додавши гвоздики і кориці (за смаком). Узвар процідити, а фрукти протерти через сито. Розмішати з 1 ст. л. борошна, додати цукру, сметани, прокип’ятити і охолодити. При подачі на стіл додати ще сметани.

М’ясний холодник:

З волового м’яса або телятини зварити міцний бульйон, процідити і залити борщем або хлібним квасом, щоб був кислуватим на смак. Окремо зварити кілька бурячкових листів з кропом, охолодити, процідити і дати
до гарячого бульйону. Тоді, весь час помішуючи, влити 1/2 л сметани (з розрахунку на 1 л бульйону). Суміш вимішати, додаючи порізані варені яйця, огірки, шматки будь-якої риби, телятини або грудки дробу. Охолодити, перед подачею у кожну тарілку покласти шматок льоду.

Данусьо Пішингер