Трішки про молочники

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

image 2

Дуже різне ставлення у людей до молочних продуктів: деякі, як я, згадують з відразою смак вівсяної каші на молоці з маслом ще з садочку, інші примружують від задоволення очі, поринаючи в спогади про молочну шкірочку на тарілці манної каші. Ще, кажуть, любителі манної каші поділяються на тих, хто любить її з грудочками і тих, хто любить рідесеньку кашку однорідною масою.

Я особисто з глибокого дитинства категорично не сприймаю масла і не люблю запаху молочних каш, власне, через садок. І щось мені підказує, що я не єдина така…. Але ж гріх відмовитись від споживаннях молочних каш і їх корисного впливу на наш організм через невдалий досвід у садочку, тому мудрі господині придумали альтернативні шляхи приготування молочних каш, що дозволяють майже повністю позбутися молочного запаху.

Я хочу поділитись з вами своїм рецептом приготування “Рису на молоці”, котрий дуже смачний та корисний у всі пори року і може споживатися як теплим так і холодним.

Основна відмінність полягає у використанні ванілі, кардамону та кориці. Останні, між іншим, мають здатність нормалізовувати рівень цукру і холестерину в крові, підвищувати тонус судин, покращувати настрій, а також (що особливо важливо в цю пору року) є потужними антиоксидантами, що відлякують застуду.

Молочний рис. Складники (на 5-6 порцій):

  • 1 склянка круглого рису (наприклад, арборіо, карнаролі)
  • 4-5 склянок молока
  • 100 г масла
  • щіпка солі
  • 3 ложки цукру
  • 1 чайна ложка ванільного цукру
  • 1/2 чайної ложки кориці або шматочок кори
  • 2 -3 зернятка кардамону
  • мед
  • родзинки

Півсклянки родзинок заливаємо теплою кип’ яченою водою і ставимо розмокати.

Промиваємо рис і засипаємо в баняк з грубим дном. В окремий банячок заливаємо молоко, масло, додаємо дрібку солі, цукор, корицю. ваніль та зернятка кардамону і  доводимо до кипіння. Після цього до молока додаємо рис і весь час помішуючи варимо близько 25 хв. на слабкому вогні, поки рис не вбере в себе все молоко і маса не стане липкою та вершковою. Додаємо до каші попередньо розмочені та відціджені родзинки і ще трошки доварюємо, помішуючи.

На тарілки викладаємо, коли каша трошки охолоне; за бажанням зверху додаємо мед.

Смакує як гарячим так і холодним, насолоджуйтесь!

рис

Юлія Мацех
Категорії: Блоги, Юлія Мацех