Великодні розповіді галичанки-космополітки
Опубліковано Травень 5, 2014 Опублікував Адміністратор Немає коментарів

Продовжуючи розповіді галичанки-космополітки, цього разу розповім Вам про український Великдень за океаном, не зважаючи на те, що дата Великодня в Україні минулоріч відрізнялась від американського, де я була на той момент.
Так сталось, що минулого року на Великдень, я вперше була не з родиною і не в Україні, то ж мені випала чудова нагода вперше самій спекти пасочку та підготуватись до цього світлого свята самостійно.
Відчуття, звичайно, не порівняти з Великоднем у Львові, де все місто випромінює настрій свята, коли у Шевченківському гаю традиційно молодь водить гаївки, а по дорозі додому після свячення паски-ковбаски-бурячків з хроном, творогу і всіх решта смакот зустрічаєш усіх знайомих, кого не встиг побачити за рік, але ми таки це зробили!
На мій великий подив, найбільшою проблемою в підготовці до Великодня був пошук форм для випікання паски та дріжджів. В магазинах та супермакретах величезний вибір сухих дріжджів, але це ж зовсім не те.
Оскільки це був мій перший самостійний Великдень і я вперше збиралась пекти паску, то хотілося, щоб все було саме так, як продиктувала бабця по скайпу: дотримання сімейного рецепту та інших правил, про які розповім трохи згодом. Моя колежанка з Македонії роздобула для мене дріжджі в кубику в балканській пекарні її знайомих. Також вона позичила мені один глибокий банячок і одне керамічне глибоке горнятко , які хоч трохи були подібні на ті, в яких печуть паски в Україні.
Зізнаюсь, що не зважаючи на неідеальну форму, смаком я була страшенно задоволена! Він був саме таким, яким я його пам’ятала з дитинства. Тісто для такої пасочки я місила разом десь півтора години по декілька заходів, щоб кожного разу воно могло підрости. Поділюся з Вами нашим родинним рецептом:
- 0, 5 кг борошна
- 500 г дріжджів в палочці чи кубику
- 2 склянки молока
- 8 жовтків
- 100 г цукру
- 100 г масла
- щіпочка солі
- 1 упаковка ванільного цукру
- 1 кулак родзинок
- цедра 1 лимона
- 1 ложка олії
Всі складники повинні мати кімнатну температуру. Дріжджі і чайну ложку цукру добре розім’яти, влити 1 склянку молока і 2-3 столових ложок борошна. Легко розмішати і залишити киснути. Через 20-3- хвилин, коли суміш почне булькати і збільшиться в об’ємі, пересипати в більшу миску і всипати решта борошна. Перемішати і знову поставити киснути. В той час відділити жовтки і перемішати їх з цукром і ваніллю до білого кольору. Додаємо яєчну масу до тіста.
Розтоплюємо масло та підігріваємо молоко і додаємо їх до тіста. Починаємо місити аж поки тісто не почне відставати від руки (20-30 хв). Тоді додаємо ложку олії, цедру лимона та родзинки ( їх попередньо потрібно відмочити і просушити паперовим рушничком). Продовжуємо місити близько 40 хвилин.
Тісто накриваємо чистим рушничком і ставимо в тепле місце підростати. Воно має вирости в 2-3 рази. В цей час готуємо форми для випікання: змащуємо їх маслом і сухарями або просто стелимо на дно пергаментний папір. Тісто ще раз вимішуємо і насипаємо в кожну форму стільки, щоб воно зайняло 1/3 форми, після чого знову ставимо його вже у формах в тепле місце і залишаємо ще на 15 хв, щоб воно піднялось на 2/3 форми. В цей час нагріваємо духовку до 190-200 градусів. Ставимо пачоски випікатись на 1 год часу. За 10 хвилин до готовності можна витягнути пасочки й змастити зверху збитими білками, що залишились після відділення. Тепер головне дочекатись посвячення і не з’їсти пахучу пасочку до того, як робив мій дідусь в дитинстві. Пам’ятаю, щороку він розказує мені про те, як вони з братами і сестрами бігали в місце, де зберігались пасочки, й поки мама були зайнята іншими клопотами, таємно виїдали весь внутрішній вміст паски. То ж коли наставав Великдень всередині паски були порожні. Але ж діставали за це діти! J
Ну і трішки про підготовку до печення паски. Такі собі сімейні правила, що супроводжують приготування паски:
- Використовуємо лише дерев’яний чи керамічний посуд. Під час приготування паски немає місця металу;
- Всі члени родини повинні все один одному пробачити і не мати ніяких образ на момент випікання паски;
- Перед приготуванням паски в хаті вже має бути прибрано і чисто;
- Паска печеться в тиші і спокої, то ж всі повинні ходити на пальчиках і спілкуватись пошепки, щоб “не настрашити тісто”;
- В хаті не може бути ніяких протягів знову ж з тої причини, щоб “не налякати тісто”.
Щиро сподіваюсь, що і у вас, пропри будь-які труднощі з підбором посуду чи інгридієнтів пасочка виросте на славу і вдасться приємно здивувати родину та колєґ!