Доктрина галицької кухні
Ми, науковці, кухарі, ресторатори, літератори, журналісти Галичини, беручи до уваги особливості нашого регіону:
- унікальну історію, яка відобразилася на всіх явищах місцевої культури;
- багатонаціональність, яка сприяла створенню самобутньої культури, зокрема гастрономічної, на основі взаємопроникнення й інтерпретацій українських, польських, єврейських, словацьких, австрійських, вірменських та інших впливів;
- територію в межах трьох держав, що автоматично перетворює галицьку кухню на міжнародне явище;
- природні умови, сприятливі для вирощування та обробки різних груп продуктів та отриманню екологічно чистої сировини;
- стратегічне спрямування місцевої економіки на сферу послуг та туризм, що спонукає до відновлення традиційної гастрономії та створення нової,
приймаємо за основу такі критерії галицької кухні:
- територію походження страв, продуктів та ідей, яка охоплює терени Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, частини Чернівецької областей України, Підкарпатського та Малопольського воєводств Польщі, Пряшівського краю Словаччини;
- традиції, які будувалися з 11 століття аж до Другої світової війни;
- визнання внеску в галицьку кухню всіх народів, які мешкали та мешкають у регіоні, можливість появи за одним столом страв із різним етнічним відтінком;
- використання якісних екологічних продуктів, які традиційно вирощують в Галичині або здавна імпортують на наші терени,
та беремо на себе зобов’язання:
- Відновлювати традиційні рецептури галицьких страв та продуктів;
- Поєднуючи їх із найновішими тенденціями та найвищими стандартами світової кулінарії, створювати нові галицькі страви, які включатимуть зокрема й вуличну, дієтичну, вегетаріанську їжу, а також високу кухню,
- Через ці страви та продукти передавати унікальність культури та історії Галичини;
- Дбати про екологічність, якість та чистоту сировини, з якої виробляються галицькі продукти та готуються наші страви;
- Забезпечити тісніший контакт між виробниками продуктів та закладами харчування, відновити практику приготування місцевих страв з якісних місцевих продуктів;
- Відновити та розвинути контакти між фахівцями у сфері галицької кухні у різних країнах, напрацювати програми транскордонної співпраці;
- Сприяти поширенню інформації про унікальні характеристики галицьких страв, продуктів та культури Галичини загалом: як серед місцевих споживачів, так і назовні.
Доктрина відкрита до підписання всіма, хто підтримує заявлені принципи. Для підписання Доктрини та вступу до Клубу галицької кухні заповніть реєстраційну заявку