Доктрина галицької кухні

Ми, науковці, кухарі, ресторатори, літератори, журналісти Галичини, беручи до уваги особливості нашого регіону:

  • унікальну історію, яка відобразилася на всіх явищах місцевої культури;
  • багатонаціональність, яка сприяла створенню самобутньої культури, зокрема гастрономічної, на основі взаємопроникнення й інтерпретацій українських, польських, єврейських, словацьких, австрійських, вірменських та інших впливів;
  • територію в межах трьох держав, що автоматично перетворює галицьку кухню на міжнародне явище;
  • природні умови, сприятливі для вирощування та обробки різних груп продуктів та отриманню екологічно чистої сировини;
  • стратегічне спрямування місцевої економіки на сферу послуг та туризм, що спонукає до відновлення традиційної гастрономії та створення нової,

приймаємо за основу такі критерії галицької кухні:

  • територію походження страв, продуктів та ідей, яка охоплює терени Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, частини Чернівецької областей України, Підкарпатського та Малопольського воєводств Польщі, Пряшівського краю Словаччини;
  • традиції, які будувалися з 11 століття аж до Другої світової війни;
  • визнання внеску в галицьку кухню всіх народів, які мешкали та мешкають у регіоні, можливість появи за одним столом страв із різним етнічним відтінком;
  • використання якісних екологічних продуктів, які традиційно вирощують в Галичині або здавна імпортують на наші терени,

та беремо на себе зобов’язання:

  • Відновлювати традиційні рецептури галицьких страв та продуктів;
  • Поєднуючи їх із найновішими тенденціями та найвищими стандартами світової кулінарії, створювати нові галицькі страви, які включатимуть зокрема й вуличну, дієтичну, вегетаріанську їжу, а також високу кухню,
  • Через ці страви та продукти передавати унікальність культури та історії Галичини;
  • Дбати про екологічність, якість та чистоту сировини, з якої виробляються галицькі продукти та готуються наші страви;
  • Забезпечити тісніший контакт між виробниками продуктів та закладами харчування, відновити практику приготування місцевих страв з якісних місцевих продуктів;
  • Відновити та розвинути контакти між фахівцями у сфері галицької кухні у різних країнах, напрацювати програми транскордонної співпраці;
  • Сприяти поширенню інформації про унікальні характеристики галицьких страв, продуктів та культури Галичини загалом: як серед місцевих споживачів, так і назовні.

Доктрина відкрита до підписання всіма, хто підтримує заявлені принципи. Для підписання Доктрини та вступу до Клубу галицької кухні заповніть реєстраційну заявку