Галицька кухня – професійно, але просто і без пафосу

  Опубліковано   Опублікував   Немає коментарів

1403695_657280937645186_2104294547_o

У Львові завершився четвертий щорічний конкурс кухарів “Просто. Їжа без пафосу”. Цього року організатори – компанія “ГалЕкспо” та “Західна Шеф Група” – обрали головною темою конкурсу галицьку кухню. Цікаво, що готувати наші рідні страви зібралися не лише львів’яни та вихідці з Івано-Франківщини, але й учасники з Чернівців і Одеси. Як не парадоксально, але саме представник Одеси переміг в індивідуальному змаганні, приготувавши не лише дуже смачну і вкрасиво подану, але й максимально наближену до традицій Галичини страву.

Клуб Галицької Кухні надавав організаторам консультаційну допомогу, а також відрядив у журі свого представника – журналіста та гастрономічного експерта Всеволода Поліщука. Окрім того, оцінювали конкурсантів три шеф-кухарі: Євген Сушко (Цитадель Інн), В’ячеслав Совенко (Королівська пивоварня) та Андрій Британ (Панорама). Оцінки від 1 до 20 виставляли за п’ятьма критеріями: Презентація та інновації, професійна підготовка, подача, рецептурний склад, відповідність ідеології конкурсу.

Конкурс був розділений на дві частини. Першого дня відбулося  змагання між окремими кухарями, для страв вони самі обирали рецепти та привозили продукти. Під час цього етапу глядачів та суддів здивували одесит Роман Федотов, який приготував карпатський банош у нестандартній подачі, та львів’янин Ростислав Бембнович – не лише стравою, але й оригінальною тарелею з прикрасами, випеченою з тіста.

Але найбільше балів (по 350 з 400 можливих) набрали одесит Іван Воробйов і львів’янин Ярослав Гуменюк. Зрештою переможця між ними визначили вже наприкінці другого дня за допомогою додаткового конкурсу.

На другий день учасники сформували чотири команди по двоє учасників у кожній, які представляли Львів, Чернівці, Івано-Франківськ та Одесу. Жоден із них не знав, з яких продуктів доведеться готувати – вибирали
їх із чотирьох чорних скринь і змушені були вигадувати рецепти на ходу. Зрештою перемогла команда зі Львова, приготувавши качину ніжку на баноші і  салат з качиного філе. А двом кухарям-індивідуалам довелося ще важче: вони змушені були готувати з продуктів, які залишилися з попереднього конкурсу. Зрештою саме качина зупа на овочевому бульйоні  у виконанні одесита Івана Виробйова здалася
найбільш переконливою для журі.

Категорії: Новини