1 4

Пампухи та узвар

Грудень 26, 2013

1 4

Приготування:

Узвар:

1Сухофрукти промити, залити водою залишаючи трохи місця до країв слоїка. Варити на малому вогні під закритою кришкою.

2Коли закипить – додати цукор, дати покипіти хвилин 10-15 відкритими, потім зняти з вогню, додати лимон і дати настоятись хоча б ніч.

Чим довше напій стоятиме – тим насиченішим та густішим буде смак. Цукор можна замінити медом, але тоді узвар не буде прозорим, а буде дещо мутним.

Пампухи:

1Дріжджі розчинити в теплій воді, додати столову ложку цукру та 1-2 столові ложки борошна. Поставити в тепле місце на 30-40 хвилин.

2Жовток розтерти з столовою ложкою цукру. Додати ванільний цукор (чи ванілін), цедру з цитрусових. Додати до яєчно-пряної маси дріжджову масу, добре вимішати. Додати олію та алкоголь. Додавати по троху борошно та інтенсивно вимішувати. Тісто має бути по консистенції як на пиріжки – пухке і не забите. Місити поки не відставатиме від рук ( хвилин 25-30, і чим довше місити – тим краще, пампухи як і паска це люблять). Готовому тісту дати пів години підійти.

3Перед формуванням пампухів руки змастити олією чи іншим жиром. Спершу розплескати тісто в долоні, на серединку покласти начинку (перетертий мак чи густий джем) і, заліпивши, скатуляти пампух розміром з яйце. Виробленим пампушкам перед смаженням варто трішки постояти ( 5-10 хвилин).

4В глибокому баняку (щоб пампушки могли вільно плавати) довести до кипіння олію, потім вогонь зменшити (аби не горіли) і обсмажувати пампушки з обох сторін. Готові – дістати спершу на пергамент, аби стік зайвий жир, а тоді викатуляти в цукровій пудрі. Для аромату можна додати до пудри меленої гвоздики чи анісу (бадьяну).

Інгредієнти

Для узвару (3-х літровий слоїк) потрібно:

літру сухофруктів – яблука, груші, абрикоси, сливи

3 столові ложки цукру

3-4 плястерка лимону

На пампушки (орієнтовно 30 штук невеликого розміру):

30 грам дріжджів

150 грамів теплої води

2 столові ложки цукру

один жовток

2 столові ложки олії

цедра з апельсину та лимону, сік з лимону

столова ложка міцного алкоголю (коньяк, віскі, горілка чи ром)

пакетик ванільного цукру чи третина пакетику ваніліну

борошно – скільки візьме

олія для смаження та цукрова пудра для посипання

00:00

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *