
Пампухи та узвар
Грудень 26, 2013

Приготування:
Узвар:
1Сухофрукти промити, залити водою залишаючи трохи місця до країв слоїка. Варити на малому вогні під закритою кришкою.
2Коли закипить – додати цукор, дати покипіти хвилин 10-15 відкритими, потім зняти з вогню, додати лимон і дати настоятись хоча б ніч.
Чим довше напій стоятиме – тим насиченішим та густішим буде смак. Цукор можна замінити медом, але тоді узвар не буде прозорим, а буде дещо мутним.
Пампухи:
1Дріжджі розчинити в теплій воді, додати столову ложку цукру та 1-2 столові ложки борошна. Поставити в тепле місце на 30-40 хвилин.
2Жовток розтерти з столовою ложкою цукру. Додати ванільний цукор (чи ванілін), цедру з цитрусових. Додати до яєчно-пряної маси дріжджову масу, добре вимішати. Додати олію та алкоголь. Додавати по троху борошно та інтенсивно вимішувати. Тісто має бути по консистенції як на пиріжки – пухке і не забите. Місити поки не відставатиме від рук ( хвилин 25-30, і чим довше місити – тим краще, пампухи як і паска це люблять). Готовому тісту дати пів години підійти.
3Перед формуванням пампухів руки змастити олією чи іншим жиром. Спершу розплескати тісто в долоні, на серединку покласти начинку (перетертий мак чи густий джем) і, заліпивши, скатуляти пампух розміром з яйце. Виробленим пампушкам перед смаженням варто трішки постояти ( 5-10 хвилин).
4В глибокому баняку (щоб пампушки могли вільно плавати) довести до кипіння олію, потім вогонь зменшити (аби не горіли) і обсмажувати пампушки з обох сторін. Готові – дістати спершу на пергамент, аби стік зайвий жир, а тоді викатуляти в цукровій пудрі. Для аромату можна додати до пудри меленої гвоздики чи анісу (бадьяну).
Інгредієнти
Для узвару (3-х літровий слоїк) потрібно:
літру сухофруктів – яблука, груші, абрикоси, сливи
На пампушки (орієнтовно 30 штук невеликого розміру):
цедра з апельсину та лимону, сік з лимону
столова ложка міцного алкоголю (коньяк, віскі, горілка чи ром)
Коментарі