Блоги
Великодні розповіді галичанки-космополітки
Продовжуючи розповіді галичанки-космополітки, цього разу розповім Вам про український Великдень за океаном, не зважаючи на те, що дата Великодня в Україні минулоріч відрізнялась від американського, де я була на той момент. Так сталось, що минулого року на Великдень, я вперше була не з родиною і не в Україні, то ж мені випала чудова нагода вперше самій спекти […]
Читати даліMoja Ptasia
“Moja ptasia”, що з польської мови означає «моя пташечка» – саме така назва ніжної на смак страви лише для тендітних панянок:) До чого я веду? До того такого улюбленого молодими парами осучасненого свята кохання – Дня святого Валентина. І хоча я до цього дня ставлюсь дещо скептично, все ж багато людей вважають його важливим у […]
Читати даліЧервона капуста по-личаківськи
Усі знають про таку прекрасну городину як капуста. Є різні види цього продукту: білоголова, пекінська, брюссельська, кольрабі, цвітна… Дуже багато у нас на Галичині готують з капусти страв, чого вартий хоча б український борщ… А крижавки, а квашена капуста, а капуста засипана… Майже кожна галицька родина квасить капусту на зиму. Кажуть, у стародавньому Львові найкраще […]
Читати даліДіяспорянський морквяний торт
У нашій доктрині ми говоримо про унікальну історію та багатонаціональність Галичини, яка відобразилася на всіх явищах нашої гастрономічної культури. Так от, страви, які прийшли до нас з переписів галицької діяспори, на мою думку, сміливо можемо записувати до лав галицьких страв. Хочу поділитися з вами переписом свого сімейного пляцка, котрий передала моїй мамі хресна з Канади […]
Читати даліПро настоянки
Кожна людина, яка побувала у Львові (або майже кожна), не кажучи вже про самих львів’ян, знає, що родзинкою багатьох кнайп та ресторацій нашого міста є настоянки. Легкі і міцні, солодкі чи гіркі, вони є, як то кажуть, “до кольОру, до вибОру”. Дійсно, традиція робити настоянки в Галичині добре вкорінена і не встигла нікуди подітися ані […]
Читати даліДень пастернаку
Що ми знаємо про пастернак, окрім того, що в дитинстві чули пісню про те, як “танцювала риба з раком, а петрушка з пастернаком”? Ну овоч є такий, та й напевне все… А ніхто навіть не задумувався, що це не просто овоч, а дуже поживний, корисний і смачний коренеплід, який має своє місце в українській кухні. […]
Читати даліКазкове свято Святого Миколая
Вже зовсім швидко настане перший день зими, а з ним і приємні спогади щодо особливості цього дня. Щороку 1 грудня ми з братом сідали писати листа Миколаю. Саме з приходом зими, за словами моїх батьків, Миколай може сісти у свої сани і вирушити в дорогу за листами чемних діток. У цей день нас з братом […]
Читати даліЄвропейська суть української кухні
Сайт Клубу галицької кухні – не найкраще місце для висловлення політичної позиції. Але зараз справа не в політиці. Річ – у життєвому, світоглядному виборі. Зокрема, в тому, що в разі гіршого розвитку подій будь-яка громадська активність стане безсенсовною. Навіть гастрономічна. Бо за нею теж є ідея. І для її реалізації теж потрібне громадянське суспільство.”Ми є те, що ми їмо” – […]
Читати даліВишневий штрудель
Сьогодні я хочу представити вам традиційний галицький рецепт вишневого штруделя, простого у приготуванні, але дуже смачного смаколика. Згідно традиційної подачі штрудель подається теплим, тому він якнайкраще підходить для затишних зимових вечорів. Довший час я боялася братися за його приготування, здавалося, що розкатування найтоншого тіста – це мистецтво, яке мені не під силу. Але насправді все […]
Читати даліЗнакомство с галицкой кухней.
Здравствуйте! Меня зовут Аня, и я очень люблю готовить. Вообще-то я настоящая сибирская девчонка! Выросла в городе Томске в Западной Сибири втрадиционной русской семье, с младенчества привыкла к холодам, снегам и зиме длиною в полгода. Лыжные прогулки, санки, прыжки с крыши в снежные сугробы, две пары варежек и лицо, укутанное шарфом до самых глаз, – […]
Читати далі