Олег Юзич

Червона капуста по-личаківськи

Червона капуста по-личаківськи

Усі знають про таку прекрасну городину як капуста. Є різні види цього продукту: білоголова, пекінська, брюссельська, кольрабі, цвітна… Дуже багато у нас на Галичині готують з капусти страв, чого вартий хоча б український борщ… А крижавки, а квашена капуста, а капуста засипана… Майже кожна галицька родина квасить капусту на зиму. Кажуть, у стародавньому Львові найкраще […]

  Читати далі
  Лютий 18, 2014   Немає коментарів
Ковбаса – найкращий звір

Ковбаса – найкращий звір

 В мого сина Івана є улюблена книжка – «Зварю тобі борщику» Зірки Мензатюк, знаної української письменниці, котра пише для дітей і не тільки. Так от, в оповіданні «Ковбаса» вовк дав чудові характеристику ковбасі: «От краса ковбаса! Якби ковбасі крила, то кращої птиці не було б, а якби їй ноги, то й кращого звіра не знайшлося […]

  Читати далі
  Листопад 12, 2013   Немає коментарів
Галицька вітамінна бомба

Галицька вітамінна бомба

 Дістали ті уже сезонні захворювання… що не осінь – то все якісь нежиті, катари, ГРЗ… Ось днями приїхали друзі з мандрівки Іраном. Усі, хто завітав до них у гості, а нас було п’ятеро, мали ті чи інші прояви застуди, хтось постійно тримав хустинку в руках (щоб бути напоготові, коли з носа потече), хтось говорив ніби […]

  Читати далі
  Жовтень 23, 2013   Немає коментарів
Грибні котлети з картопляним сосом

Грибні котлети з картопляним сосом

У мене в одній з соціальних мереж під назвою «мордокнижка» є шановний друг Petro Nek, так він описав, як він зробив прості домашні котлети,просто купив у супермаркеті фарш, зліпив і посмажив… Навело мене це на думку, що я щось з тими сезонними продуктами давно не їв такої давньої галицької страви, як котлети…але це ще так […]

  Читати далі
  Вересень 16, 2013   Немає коментарів
«Так хочу твоєї мізерії, шом навіть пиво не пив!»

«Так хочу твоєї мізерії, шом навіть пиво не пив!»

Посвячується Олені Зарембі Стою на зупинці, чекаю на трамвай, поряд проходить старший чоловік років за 50 і говорить до мобільного телефону,слова що я витягнув до заголовку. Що ж то таке – та пречудова мізерія? Використовуючи принцип «Спитати – встид однієї хвилини, не знати – встид цілого життя», порозпитував знайомих, я дізнався, що то є салат […]

  Читати далі
  Серпень 16, 2013   Немає коментарів
Хрін не тільки для свят

Хрін не тільки для свят

Купив на базарі гарну телятину! Думаю дай запечу, а то щось ковбаси стали дуже «гарні», але як кажуть «суха ложка рот дере» так само і м’ясо, тре якийсь соус, або як в Ольги Франко «Практична кухня» підлива. Беру цю славну книжку, а в голові крутиться «треба хрін,треба хрін, треба хрін…», бо ж хрін – це […]

  Читати далі
  Липень 23, 2013   Немає коментарів
Кулінарний порадник

Кулінарний порадник

Шановні галичани! Всі знають, як важко визначитись,  що подати до справжнього галицького росолу. Такого добрезного – з домашнього кугута, з селерою, морквиною і жовтими коралями тлусту, що так і сяють  у горняткові… Я роблю палички. До росолу  – найліпше! Ніц складного в тому нема, але трохи часу, правда, «вбиває». То ніщо, бо галицький   росіл […]

  Читати далі
  Липень 17, 2013   Немає коментарів