Олег Юзич
Червона капуста по-личаківськи
Усі знають про таку прекрасну городину як капуста. Є різні види цього продукту: білоголова, пекінська, брюссельська, кольрабі, цвітна… Дуже багато у нас на Галичині готують з капусти страв, чого вартий хоча б український борщ… А крижавки, а квашена капуста, а капуста засипана… Майже кожна галицька родина квасить капусту на зиму. Кажуть, у стародавньому Львові найкраще […]
Читати даліКовбаса – найкращий звір
В мого сина Івана є улюблена книжка – «Зварю тобі борщику» Зірки Мензатюк, знаної української письменниці, котра пише для дітей і не тільки. Так от, в оповіданні «Ковбаса» вовк дав чудові характеристику ковбасі: «От краса ковбаса! Якби ковбасі крила, то кращої птиці не було б, а якби їй ноги, то й кращого звіра не знайшлося […]
Читати даліГалицька вітамінна бомба
Дістали ті уже сезонні захворювання… що не осінь – то все якісь нежиті, катари, ГРЗ… Ось днями приїхали друзі з мандрівки Іраном. Усі, хто завітав до них у гості, а нас було п’ятеро, мали ті чи інші прояви застуди, хтось постійно тримав хустинку в руках (щоб бути напоготові, коли з носа потече), хтось говорив ніби […]
Читати даліГрибні котлети з картопляним сосом
У мене в одній з соціальних мереж під назвою «мордокнижка» є шановний друг Petro Nek, так він описав, як він зробив прості домашні котлети,просто купив у супермаркеті фарш, зліпив і посмажив… Навело мене це на думку, що я щось з тими сезонними продуктами давно не їв такої давньої галицької страви, як котлети…але це ще так […]
Читати далі«Так хочу твоєї мізерії, шом навіть пиво не пив!»
Посвячується Олені Зарембі Стою на зупинці, чекаю на трамвай, поряд проходить старший чоловік років за 50 і говорить до мобільного телефону,слова що я витягнув до заголовку. Що ж то таке – та пречудова мізерія? Використовуючи принцип «Спитати – встид однієї хвилини, не знати – встид цілого життя», порозпитував знайомих, я дізнався, що то є салат […]
Читати даліХрін не тільки для свят
Купив на базарі гарну телятину! Думаю дай запечу, а то щось ковбаси стали дуже «гарні», але як кажуть «суха ложка рот дере» так само і м’ясо, тре якийсь соус, або як в Ольги Франко «Практична кухня» підлива. Беру цю славну книжку, а в голові крутиться «треба хрін,треба хрін, треба хрін…», бо ж хрін – це […]
Читати даліКулінарний порадник
Шановні галичани! Всі знають, як важко визначитись, що подати до справжнього галицького росолу. Такого добрезного – з домашнього кугута, з селерою, морквиною і жовтими коралями тлусту, що так і сяють у горняткові… Я роблю палички. До росолу – найліпше! Ніц складного в тому нема, але трохи часу, правда, «вбиває». То ніщо, бо галицький росіл […]
Читати далі