Статті
Як харчувалася галицька еліта в ХІ–ХІV століттях.
У літературі досі панує нічим не обґрунтована думка, ніби в середні віки люди дуже погано харчувалися і почасти через те середній вік був дуже невеликим, десь в 30–40 років. Але біограми добре відомих правителів, полководців, ченців чи інших діячів дають нам середній вік в районі 60–65 років. Що це: винятки з правил чи просто підрахунки […]
Читати даліГалицька кухня, як мамина колискова – найрідніша
Людоньки, а ви знаєте, для чого народжується галицька дитина? Не гнівайтеся, але скажу правдиву крамолу – не конче для боротьби за волю України. Чи, навіть, за порятунок української нації. З життєвого досвіду переконаний – галицька дитина приходить на світ, щоб спробувати мамин сирник і все життя за ним сумувати! Бо, направду, кулінарне мистецтво серед галицького […]
Читати даліЛьвівська кухня як найбільша родзинка кухні галицької
Хочете поставити дитину в тупик, спитайте її: «Кого ти любиш більше: тата чи маму?» Схожим випадком, як на мене, є дискусія, яка останнім часом розгорнулася у Львові: є наша традиційна кухня «галицькою» чи «львівською». Відповідь проста: і тою, і тою водночас. Львівська кухня – один із виявів кухні галицької. Найбільш барвиста, найбільш витончена, найбільш вишукана […]
Читати даліПричинки до історії та філософії галицької кухні
Кожна кухня є не лише способом приготування їжі, але й елементом культури. Причому елементом культури, який не можна звести тільки до технології приготування їжі. Кухня є способом життя людини, а це передбачає і те, що кухня неминуче повинна відображати світоглядні, релігійні, філософські, етичні, естетичні погляди людей тієї чи іншої культури чи навіть цивілізації. Кухня – […]
Читати даліБитва за галицьку кухню
У Львові відбувся Міжнародний форум «Галицька кухня: славні традиції, велике майбутнє». Участь у форумі взяли кілька десятків рестораторів, кухарів, науковців, письменників, журналістів з України та Польщі. Подія ця знаменна і важлива, бо не секрет, що з традиціями галицької кухні в Галичині чиста трагедія. Одні лише назви закладів чого вартують! В одному селі на Франківщині я […]
Читати даліФеномен галицької кухні
«Усі панські страви в Европі, а на чужині різноманітні американські «спеціали», навіть не пригадували мені галицької пшеничної паляниці з мачанкою з бринзи… Американці варять бульбу також, але якби, не дай Боже, винесла українська селянка своїм косарям цеї бульби на поле, то не ручу, чи не злетіла б її хустка з голови. Їсти в американській ресторації […]
Читати далі